Lees je deze blog? Wat goed! Dan ben jij al bezig met de ontwikkeling van jouw hersenen. Lezen vermindert stress en verbetert jouw concentratievermogen, jouw geheugen en jouw sociale vaardigheden. Feitje nummero 1 heb je alvast in de pocket!

 

De hersenen zijn een van de belangrijkste organen in het menselijk lichaam. Hier wordt de ademhaling en hartslagfrequentie gereguleerd. Daarnaast sturen jouw hersenen al jouw spieren aan, waardoor jij in staat bent om te kunnen bewegen. De hersenen zelf kunnen geen pijn voelen, maar registreren de pijn die jij voelt in ergens in het lichaam. Wij hebben een kort filmpje voor je gevonden, waarin de werking van de hersenen op een simpele manier wordt uitgelegd. Tot slot zorgen de hersenen er ook voor dat jij kan voelen en nadenken. Vooral nadenken is heel belangrijk, omdat je dit elk moment van de dag aan het doen bent.

 

Hieronder hebben wij alle hersenfeitjes van Erik Scherder voor je op een rijtje gezet!

 1. Wist je dat jouw hersenen ongeveer 1,5 kilo wegen en ongeveer 86 miljard hersencellen hebben? Dat is twaalf keer zoveel als er mensen op de aarde rondlopen.
 2. Onderzoek wijst uit dat een leefstijl met voldoende slaap, gezonde voeding en genoeg beweging bijdraagt aan een goede hersengezondheid. Wat goed is voor het hart, is goed voor je hersenen!
 3. Wist je dat beweging een positieve invloed heeft op de mentale gezondheid? Het zorgt voor een betere stemming en vermindering van stress. Regelmatig bewegen kan zelfs angst- en depressieve klachten verminderen.
 4. Wist je dat Nederland Europees kampioen ‘zitten’ is? Met name werkende mensen met een kantoorbaan zitten tot wel 9 uur per dag. Minder zitten verkleint de kans op gezondheidsklachten.
 5. Wist je dat beweging goed is voor je geheugen, aandacht en concentratievermogen? Beweging heeft een positief effect op prefrontale cortex, een belangrijk gebied voorin de hersenen.
 6. Wist je dat maar liefst driekwart van de ongeveer 86 miljard zenuwcellen in de hersenen betrokken zijn bij bewegen? Je hersenen zijn volop aan het werk tijdens het lopen of sporten!
 7. Als je jouw favoriete muziek hoort, dan beweeg je vaak automatisch mee. Dat zit zo: bij het horen van muziek prikkelt het ritme verschillende hersengebieden. Hierdoor worden signalen naar de spieren gestuurd, waardoor je gaat bewegen.
 8. Tip: zing eens een liedje tijdens het sporten of zet muziek op. Muziek heeft een positieve invloed op de hersenen. Het kan ervoor zorgen dat jij minder stress hebt en kan je gelukkiger maken.
 9. Tip: neem eens een andere route als je gaat hardlopen of lopen. Het is belangrijk om af en toe het automatisme te doorbreken. Door nieuwe dingen te doen, maak je nieuwe verbindingen aan in je hersenen.
 10. Je hersenen verbruiken maar liefst 20% van jouw energievoorraad, meer dan ieder ander orgaan in ons lichaam! Het brein slurpt zoveel energie omdat het heel belangrijk is tijdens jouw leven.
 11. Regelmatige beweging kan je weerstand verhogen. Hierdoor word je minder snel ziek.
 12. Bewegen kan het risico op geheugenproblemen en dementie verkleinen. Door regelmatig te bewegen, vergroot je de hippocampus, een belangrijk hersengebied voor het geheugen. Naarmate mensen ouder worden krimpt dit gedeelte. Beweging kan dit krimpen vertragen.
 13. Als jij beweegt komt er een stofje vrij in jouw hersenen die ervoor zorgt dat jij een goed gevoel krijgt en dat je gelukkiger wordt.
 14. Tip: blijf vooral bewegen om jouw hersenen gezonder te maken en beter te laten functioneren.
 15. Rond jouw 30e levensjaar neemt het hersenvolume af, zonder dat we daar veel van merken. Rond de 50 jaar gaan bepaalde functies merkbaar minder goed werken. Je hersenen blijven prikkelen is belangrijk om je hersenen gezond te houden.
 16. Het hebben van stress klinkt heel negatief. Maar wist je dat stress ook heel nuttig is? Sterker nog, je kunt niet zonder stress. Het zorgt voor energie, focus en prikkelt je lichaam en geest. Zolang je hersenen voldoende rust en ruimte krijgen om te herstellen, is er niks aan de hand. Ga dus lekker sporten of een rondje lopen!
 17. Als je dus last hebt van veel stress, hebben jouw hersenen ontspanning nodig. Te veel stress zorgt ervoor dat de hersenen minder goed werken.
 18. Wist je dat hoe sterker en talrijker de verbindingen tussen de hersencellen zijn, hoe meer zij bescherming bieden tegen achteruitgang van hersenfuncties?
 19. Slaap is ook heel belangrijk voor de werking van jouw hersenen. Het is belangrijk dat je gemiddeld zo een 7 tot 8 uur slaapt per nacht. Hierdoor zullen jouw hersenen beter werken de dag erna.
 20. De hippocampus is een belangrijk gedeelte in jouw hersenen die ervoor zorgt dat jij dingen kunt onthouden. Het verbetert jouw geheugen dus. Het wordt ‘hippocampus’ betekent in het Grieks ‘zeepaardje’, omdat de vorm van de hippocampus een beetje lijkt op de vorm van een zeepaardje.

 

Je hersenen zijn belangrijk, dus zorg goed voor ze. Wil je nog meer feitjes? Kijk dan op deze website!