Zelfvertrouwen helpt ons om verder te komen in het leven, om in ons zelf te geloven en om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Het is tegenwoordig erg makkelijk om je onzeker te voelen over jezelf, zeker nu iedereen op social media zit. Het is daarom belangrijk dat kinderen zelfvertrouwen leren opbouwen. Wij hebben voor jou een aantal tips op een rijtje gezet die je kunt gebruiken om het zelfvertrouwen van een kind te vergroten.

Tip 1: Zelf laten doen

Het is belangrijk dat we kinderen zoveel mogelijk zelf dingen laten doen. Het kan soms frustrerend zijn om toe te kijken als een kind een taak uitvoert en dit niet helemaal soepel loopt. Vaak is het makkelijker om het klusje even zelf te klaren. Dit geeft kinderen echter soms het signaal dat jij denkt dat hij of zij iets niet kan.

Neem dus niet alles over. Denk hierbij aan taken zoals het strikken van schoenveters, zelf kleren uitzoeken en aandoen of het kind zelf boterhammen laten smeren. Als wij kinderen zelf taken laten voltooien, stimuleert dit concentratie, taakgerichtheid, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Daarnaast leert een kind om oplossingsgericht te denken.

Tip 2: Nieuwe dingen proberen

Het proberen van nieuwe dingen kan spannend zijn voor kinderen, zeker als dit net buiten hun comfortzone ligt. Hoe vaker een kind iets doet dat misschien een beetje spannend is, hoe meer het zichzelf overtreft en zich daarna trots zal voelen. Denk hierbij aan taken zoals zelf limonade maken, afrekenen bij een restaurant of supermarkt of zelf een boodschap doen, afhankelijk van de leeftijd.

Ook leert een kind door nieuwe dingen te proberen dat fouten maken niet erg is. Laat het kind niet boos op zichzelf worden wanneer hij of zij een fout maakt, maar kijk samen naar wat jullie ervan hebben geleerd en wat jullie kunnen doen om dezelfde situatie te voorkomen. Bedenk dus samen een oplossing.

Tip 3: Positief zelfbeeld

Hoe een kind over zichzelf denkt heeft veel invloed op zijn of haar zelfvertrouwen. Een positief zelfbeeld is dus van groot belang. Dingen die jij kan doen om kinderen hierbij te helpen zijn bijvoorbeeld het tonen van begrip, een kind in mogelijkheden laten denken en het kind laten merken dat je in hem of haar gelooft. Het tonen van begrip draagt bij aan een positief zelfbeeld omdat je het kind laat merken dat je snapt hoe het zich voelt. Ook laat je merken dat zijn of haar twijfels, angsten en gevoelens gevalideerd zijn.

Je kan een kind in mogelijkheden laten denken door vragen te stellen zoals ‘Hoe wil jij dit graag doen?’, ‘Wat vind jij een goede oplossing?’ en ‘Hoe wil je dat ik je help?’. Een kind complimenten geven is natuurlijk belangrijk, maar let erop dat je niet te veel complimenten geeft die resultaatgericht zijn. Procesgerichte complimenten stimuleren positief denken over hoe je iets bereikt, niet zo zeer wat je hebt bereikt.

Met deze tips help je een kind binnen no-time om hun zelfvertrouwen te vergroten. Door een kind zelf taken uit te laten voeren, nieuwe dingen te laten proberen en door samen positief te denken, stimuleer je het zelfvertrouwen. Hiermee help je kinderen om lekker in hun vel te zitten.

Zij zijn de toekomst, en hun toekomst ligt in onze handen. Maak aan de hand van deze tips de volgende generatie nog powervoller dan dat ze al zijn!