Huilen, lachen, gillen, basisschoolkinderen reageren op alles om hun heen. Dit kan leiden tot stress en dat is vaak lastig te herkennen. Langdurige stress heeft negatieve gevolgen voor de mentale gezondheid. Maar hoe laat je kinderen tijdens periodes van stress ontspannen? In deze blog geven wij jou een aantal tips.
Tip 1: Herken de symptomen
De eerste stap is om te weten hoe stress zich bij kinderen uit. Kinderen tonen gedurende de dag allerlei reacties. Ze huilen als ze vallen en lachen om de kleinste grappen. Kwalen, zoals stress, zijn lastiger te herkennen. Sommige kinderen zijn stiller dan normaal, maar bij anderen merk je bijna niets. Als BSO-medewerker of basisschoolleraar klinkt dit vast bekend in de oren. Om stress toch te herkennen zijn er een aantal aandachtspunten. Als een kind minder met vriendjes omgaat kan dit een teken zijn van stress. Let tijdens de pauze op of iedereen (buiten) aan het spelen is. Een kind met stress is vaak teruggetrokken en minder actief. Daarnaast kan het ook zo zijn dat een kind thuis veel stress ervaart. Dan zul je zien dat het kind in de klas heel blij lijkt, maar met moeite het klaslokaal verlaat.
Tip 2: Spel en ontspanning
Behalve het identificeren van de oorzaak van stress, is het fijn om stress zo veel mogelijk te vermijden. Zo kun je een paar keer per week op de BSO of de basisschool een aantal ontspanningsoefeningen doen. Voorbeelden van ontspanningsoefeningen zijn: focus op ademhaling, ga bellen blazen, ga in gedachten naar een fijne plek, span en ontspan je spieren, sta op en draai op een rustig tempo rondjes met je armen en/of knijp gedurende één minuut een aantal keer in een stressbal.
Tip 3: Even diep ademen
Neem net voor de laatste bel een moment van ontspanning met ademhaling. Een juiste ademhaling is heel belangrijk. Dit zou je eventueel kunnen combineren met een opdracht, in de vorm van de 4-7-8 vuistregel. Laat kinderen 4 seconden inademen, 7 seconden hun adem inhouden en maar liefst 8 seconden hun adem uitblazen. Hierbij is het belangrijk dat ieder kind ademhaalt vanuit de buik (zichtbaar op en neer laten gaan) in plaats van vanuit de borst/keel.
Tip 4: Trainingen over gezondheid
Tot slot raden wij basisscholen en BSO’s aan om trainingen over mentale, fysieke en sociale gezondheid bij ons af te nemen. In deze trainingen hanteren we diverse en op maat gemaakte thema’s die raakvlakken hebben met ieders mentale, fysieke of sociale gezondheid. Door de kinderen hier meer kennis over te geven wordt een proactieve houding getriggerd, waardoor burn-outs, depressies en obesitas in de toekomst kan worden verminderd. Wie wil dat nou niet?!
Dit was de blog. Tijd voor ontspanning dus… Met welke tip gaan jullie beginnen?
Geef een reactie