Merk jij ook dat jouw kinderen veel achter hun scherm zitten of dat ze af een toe een te ongezonde leefstijl hebben? Volgens recente cijfers (2020) heeft 13,2 procent van de bassischoolkinderen overgewicht. Ze bewegen minder en eten vaker ongezond. Wat kan je doen om ervoor te zorgen dat jouw kind wel gezond leeft?
Een gezonde leefstijl op vroege leeftijd is belangrijk, omdat kinderen zo gezonde patronen aanleren. Op latere leeftijd is het dan makkelijker om gezond te blijven, omdat proactief gedrag is ontwikkeld om een gezonde leefstijl te hanteren en vol te houden. Onderstaand een aantal simpele tips hoe wij de gezondheid van kinderen op een laagdrempelige manier kunnen stimuleren.
Tip 1: Bewegen met kinderen
Kinderen die veel bewegen krijgen sterkere spieren en botten. Ook blijft hun gewicht op pijl en worden zij minder snel depressief op latere leeftijd. Activiteiten waarbij kinderen bewegen, zijn sporten zoals voetbal, tennis of zwemmen. Soms hoeft bewegen niet eens zo’n grote onderneming te zijn. Ga bijvoorbeeld een wandeling maken, buitenspelen of de hond uitlaten met de kinderen. Ga er vooral op uit met de kids en trigger hun om op een leuke en speelse manier in beweging te zijn. In onze trainingen krijgen kinderen handvaten aangeboden om meer te gaan bewegen op een speelse manier. Experimenteren vinden wij hierin heel belangrijk, heel het leven is tenslotte een lerende reis.
Tip 2: Gezond eten
Het is belangrijk om goed te eten, maar dat brengt soms wel wat uitdagingen met zich mee. De tip die wij kunnen geven is: focus op een vast ritme. Hierdoor weten kinderen precies wanneer zij wat eten, waardoor het bijvoorbeeld heel normaal wordt dat het gezin rond 15:00 uur een fruit tussendoortje eet. Daarnaast kan er een grote winst behaald worden met betrekking tot de snacks tussendoor. Veel kinderen zijn geneigd om te grijpen naar ongezonde tussendoortjes, zoals chips, chocola of frisdrank. Probeer dit echter af te raden en ervoor te zorgen dat er altijd voldoende groente en fruit is voor lekkere tussendoortjes. Voorbeelden zijn: fruit, snoeptomaten/-komkommers, nootjes en/of rozijnen.
Naast een vast eetritme en gezonde tussendoortjes, is het belangrijk dat je kinderen op vroege leeftijd gevarieerd leert eten. Kinderen ontwikkelen zo een bredere smaak, staan open voor meer soorten eten en de kans is groot dat zij geen specifieke voedingsstoffen tekort komen.
Tip 3: Welke invloed heb jij?
Tot slot willen wij benadrukken dat ”voorbeeldgedrag” essentieel is in dit proces. Het kind neemt onbewust allerlei verschillende prikkels om in hun omgeving en passen daar hun eigen gedrag op aan. Dit is ook iets waar wij ons hard voor maken binnen BSO’s en basisscholen. Naast dat we de kinderen handvatten bieden om een gezonde leefstijl na te streven, bieden wij ook handvatten aan leraren en begeleiders om goed voorbeeldgedrag te geven.
Samen naar een gezondere en gelukkigere toekomst!
Geef een reactie