De zomer is dan eindelijk begonnen. En dat merken we ook aan de stijgende temperaturen. Vandaar dat wij de leukste buitenspellen voor jou geselecteerd hebben. Welk spel herken jij? En welk spel ga jij de aankomende dagen spelen met je vrienden? Alvast een tip, in sommige spellen is het heel belangrijk dat je goed samenwerkt met je vrienden.

 

 1. Boomhutten bouwen:

Boomhutten bouwen is voor jongens en meisjes een grote kinderdroom die uitkomt. Ze kunnen hun fantasie kwijt en ontwikkelen hun inzichten. Tip, het is veiliger als er een ouder in de buurt is.

 1. Creatief boter, kaas en eieren:

Dit is het leukste boter-kaas-en-eierenspel dat je ooit hebt gespeeld. Zoek met je kind 10 platte kiezelstenen en schilder deze. Bijvoorbeeld rood met stippen als lieveheersbeestjes en zwart/geel gestreept als bijtjes. Zoek daarna een tegel in de tuin of een andere platte ondergrond. Teken een boter-kaas-en-eierenveld en spelen maar!

 1. Schaduw tekenen:

Teken met stoepkrijt een paar gekke gezichten op de tegels. Kan je de schaduw van je gezicht precies over het gekke gezicht laten vallen? Dit werkt vooral goed op het strand. Tip: maak een leuke foto en deel deze met je vrienden!

 1. Schimmenspel:

Als de zon goed fel schijnt kan je een laken ophangen en dan achter het laken gaan staan, zodat de zon op jouw rug schijnt en de jouw vriend/vriendin jou ziet staan terwijl het laken ertussen zit. Probeer te raden wat iemand uitbeeldt.

 1. Stand in de mand:

Een speler met de bal staat in het midden. Hij roept ‘Stand in de mand en de bal is voor…’ en terwijl hij een naam zegt wordt de bal in de lucht gegooid. Iedereen moet zo hard mogelijk wegrennen, behalve de persoon wie zijn naam is geroepen. Hij of zij moet zo snel mogelijk de bal vangen en roept stop zodat iedereen stil staat. Vervolgens probeert hij of zij deze door het poortje van de anderen te rollen. Als dat lukt, dan is diegene af. Welke balroller de meeste punten heeft, die wint!

 1. Pratende stenen:

Je begint met stenen zoeken. Ieder kind mag vervolgens een plaatje tekenen of schilderen op de stenen. Tot slot leg je de stenen naast elkaar neer en probeer je een verhaal te maken van alle verschillende stelen. Tip: bewaar de stenen, dan kun je het vaker spelen en meerdere verhalen maken.

 1. Dierentikkertje

Dierentikkertje is een kinderspel waarbij kinderen voordat ze getikt worden de naam van een dier moeten roepen. Als ze te laat zijn of als de naam van het dier al is genoemd, dan zijn ze af. Diegene die dan getikt is, moet de tikker zijn. Tip: zorg dat je veel dierennamen weet voordat je mee gaat doen met dierentikkertje!

 1. Zoek de schoen

Zoek de schoen is een leuk kinderspel waarbij de kinderen slim te werk moeten gaan. Alle schoenen worden namelijk aan elkaar vastgemaakt met veters en de kinderen moeten hun eigen schoenen weer vinden en losmaken. Wie als eerst zijn schoenen weer bij elkaar heeft, die wint!

 1. Ballon trappen

Aan je voet zit een touwtje met een ballon. Het is de bedoeling die zo snel mogelijk kapot te trappen. Als je meerdere spelers hebt, dan kan je ook doen dat je de ballon van de ander kapot moet trappen.

 1. Kat en muis

Kat en muis is een kinderspel waarbij samenwerking hartstikke belangrijk is. De kat heeft als doel om de muis te vangen, maar dit is nog niet zo eenvoudig. Alle andere kinderen gaan de muis helpen zodat zij niet gevangen worden door de kat. Heeft de kat de muis toch gevangen, dan mogen twee nieuwe kinderen voor kat en muis spelen.

 1. Tover verven

Pak een bekertje water en een kwast. Vervolgens kun je de kwast nat maken en mooie tekeningen maken op de tegels. Tip: deel de tekeningen met je vrienden en vraag of zij het na willen tekenen.

 1. De verlosser

Tikkertje is bij iedereen bekend, maar met een verlosser wordt het spel nog iets leuker. Dit spel moet je spelen met minimaal 4 andere kinderen. Wijs voordat je begint een verlosser en een tikker aan. De tikker mag niet weten wie de verlosser is. De tikker tikt de kinderen en de verlosser mag de getikte kinderen verlossen. Als de tikker de verlosser tik, dan begint het spel opnieuw en dan wordt een nieuwe tikker en verlosser aangewezen. Tip: werk goed met elkaar samen om de tikker te slim af te zijn en zo lang mogelijk iedereen te verlossen.

 1. De blinde bewaker

Het is de bedoeling dat een kind (de bewaker) in het midden gaat staan met een blinddoek voor de ogen. Andere kinderen gaan nu van plaats wisselen en de blinde bewaker probeert een van de kinderen te vangen zodat hij in de groep mee kan doen en iemand anders de blinde bewaker gaat worden.

 1. Stop! Politie!

Dit spel kan je spelen met ongeveer 4 kinderen. Je maakt een speelveld met 2 strepen, de startlijn en de eindstreep. Iemand wordt aangewezen als politieagent. De politieagent gaat op de eindstreep staan met zijn rug naar de andere kinderen. Als hij roept GROEN, dan mogen alle kinderen gaan lopen. Als hij roept ROOD, dan draait de politieagent zich snel om. Als hij dan iemand zit bewegen, dan zegt hij STOP … en dan moet diegene terug naar de startstreep. Het kind dat als eerste over de eindstreep is, zonder gepakt te worden door de politieagent, die wint!

 1. Bekertje water

Ga allemaal in een rijtje zitten op de grond. De voorste krijgt een beker vol met water en moet de beker water over het hoofd doorgeven aan degene die achter hem zit. Is het bekertje aan het eind nog vol? En is er niemand nat geworden? Tip: probeer goed met elkaar te praten en elkaar te helpen om het bekertje zo goed mogelijk over iedereens hoofd te krijgen. Samenwerken is hierin echt heel belangrijk!

 

Heb je een spel geprobeerd? En vond je die leuk? Of heb je nog meer leuke spellen voor buiten? Laat het ons dan weten, door een mail te sturen naar yofitraining@gmail.com.

 

Bronnen:

http://kinderspelletjes.spelletjes-voor-kinderen.nl/kinderspelletjes-voor-buiten

https://www.mamaliefde.nl/buiten-spelen-spelletjes-activiteiten/

https://www.25gradennoord.nl/de-20-leukste-buiten-speel-spellen/