Leerlingen vragen bij verveling steeds vaker of ze een spelletje op de computer of iPad mogen spelen. Herkennen jullie dit? Kinderen zijn door de komst van de mobiele apparaten steeds moeilijker te motiveren om in beweging te komen, terwijl dit juist zo gezond is. Daarom hebben wij speciaal voor jullie vijf handige tips om beweging op basisscholen en BSO’s te stimuleren.
Genoeg beweging is ontzettend belangrijk voor kinderen. Het is heel goed voor hun ontwikkeling, zowel mentaal, fysiek als sociaal. Uit onderzoek blijkt dat 44% van de kinderen tussen de vier en elf jaar niet genoeg bewegen. Terwijl beweging de kans op depressieve symptomen verlaagt en het zelfvertrouwen en de eigenwaarde verhoogt. Daarnaast versterkt het ook nog eens de spieren en botten en verbetert het de fitheid, de motoriek en de coördinatie. Genoeg redenen dus om lekker in beweging te komen.
Tip 1: Organiseer leuke activiteiten
Een uitje naar het bos of het strand. Een nieuwe omgeving maakt kinderen nieuwsgierig en nieuwsgierige kinderen gaan vanuit hun intrinsieke motivatie leren. Bedenk daarnaast leuke spellen die beweging stimuleren. Zo kunnen kinderen schelpen zoeken op het strand of verstoppertje spelen in het bos. Meer inspiratie nodig? Neem gerust contact met ons op!
Tip 2: Stimuleer buitenspelen
Buiten hebben kinderen de meeste ruimte om te rennen, springen en vliegen. Vanaf jongs af aan klimmen en klauteren kinderen overal bovenop en op wat latere leeftijd bouwen ze het liefst de mooiste boomhutten. Al dat buitenspelen heeft een enorm positief effect op de motorische ontwikkelingen van een kind. Daarnaast verhoogt het de weerstand en maken ze snel nieuwe vrienden. Stimuleer buitenspelen door te zorgen voor genoeg buitenspeelgoed op het plein. Een step, balspel of trampoline vindt een kind leuk en het zal dan sneller de keuze maken om lekker buiten te gaan spelen. Ook kun je leuke groepsspellen voor buiten bedenken. Denk aan tikkertje of levend stratego. Hierdoor blijven kinderen in beweging en moeten ze ook nog eens samenwerken. Een win-winsituatie dus!
Tip 3: Geef zelf het goede voorbeeld
Als kinderen van jongs af aan opgroeien in een omgeving waarin veel bewogen wordt, zullen zij dit normaal gaan vinden. De kans dat ze later meer interesse krijgen in bewegen is dan ook groter. Probeer als leraar/begeleider het goede voorbeeld te geven. Kom met de fiets naar het werk in plaats van met de auto, zorg ervoor dat de kinderen je niet op je telefoon bezig zien als dat niet hoeft en speel lekker mee met de kinderen. Als leraar/begeleider heb je een voorbeeldfunctie. Kinderen kijken tegen je op en zullen jouw gewoontes sneller overnemen.
Tip 4: Laat kinderen helpen met klusjes
Het zal af en toe best wel en rommeltje zijn op de BSO of op de basisschool. Door kinderen te laten meehelpen met huishoudelijke klusjes stimuleer je ook beweging. Daarnaast vinden kinderen het vaak ook leuk om mee te helpen. Dit heeft weer te maken met de natuurlijke nieuwsgierigheid die kinderen hebben. Ze doen graag volwassenen of ouderen na. Natuurlijk hoeven ze niet de volledige BSO of basisschool op te ruimen, maar laat ze bijvoorbeeld helpen met vegen of afwassen en laat ze altijd hun eigen gebruikte speelgoed opruimen. Zorg wel dat de taken goed afgestemd zijn op het kind en de leeftijd. Maak het ze niet te moeilijk.
Tip 5: Beperk de schermtijd
Door de komst van de mobiele apparaten kiest een kind steeds minder vaak voor bewegen. Lekker alleen een spelletje spelen is tegenwoordig heel aantrekkelijk. Spreek een schermtijd af met de kinderen. Doordat zij maar een beperkt aantal minuten achter een scherm mogen besteden, creëer je meer duidelijkheid en stimuleer je ze ook andere keuzes te maken.
Nu is de fysieke gezondheid niet het enige aspect van welzijn dat belangrijk is voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. Ook voeding, mentale en sociale gezondheid zijn enorm belangrijk. Maar daar leren we jullie graag meer over in de trainingen die wij aanbieden!
Geef een reactie